bloom-oliwia

Temat: Prosze o interpretacje wyników moczu
Witam!
j.w.
Barwa    zółty, mętny
Odczyn   Kwaśny
C. włąsciwy 1028
Białko nieobecne
Glukoza nieobecna
Urobilinogen w normie
Bilirubina nieobecna
Ciała ketonowe nieobecne
nabłonki płaskie 0-1 w polu widzenie
nabłonki okragłe nieobecne
Leukocyty 1-2-3 w polu widzenia
Erytrocyty nieobecne
Wałeczki nieobecne
bakterie nieliczne
Skł. mineralne liczne moczany bezpostaciowe

I co to sa wogóle te moczany bezpostaciowe???


Źródło: topranking.pl/1850/prosze,o,interpretacje,wynikow,moczu.php


Temat: PaniDoktorWynikiDobowejZbiórkiMoc zu-prosze!
PaniDoktorWynikiDobowejZbiórkiMoc zu-prosze!
Mała ma dwa latka,pije jeszcze bebilon pepti2,w moczu zaczeły jej czesto
wychodzic moczany bezpostaciowe,wiec postanowiłam jej zrobic dobową zbiórke
moczu.Mam wyniki,ale nie ma norm,to badanie robiłam prywatnie i bede musiała
sie wybrac prywatnie do nefrologa,ale do tej pory bede bardzo sie
martwiła.Bardzo prosze Pania Doktor o spojrzenie na te wyniki i nterpretacje.
Dobowa zbiórka moczu 800 ml.
kreatynina 25,66 mg/dl
mocznik 794 mg/dl
kwas moczowy 22,3 mg/dl
magnez 4,60 mg/dl
wapn 6,98 mg/dl
nie wiem czy to ma znaczenie ale mała waży 12 kg.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,632,72737931,72737931,PaniDoktorWynikiDobowejZbiorkiMoc_zu_prosze_.html


Temat: Czy to refluks?
Pani doktor bardzo dziękuję za odpowiedź.
Synek od kilku tygodni zaczął jeść zupki i jak na razie nie widzę, zeby się po
nich źle czuł, myslę, ze najbardziej prawdopodobną przyczyną tych ulewań moze
byc ogromna ruchliwość malucha. No i porcje jakie zjada tez są coraz większe (ok
150- 180 ml mleka, 130 ml zupki plus kilka łyżeczek deserku).
BAdanie moczu właśnie robiliśmy- wszystkie parametry w normie oprócz bardzo
licznych bezpostaciowych moczanów w osadzie- podobno oznacza to piasek w
nerkach? czy moze miec on wpływ na ulewanie, chyba nie?
No a z przybieraniem na wadze jest ok- przybiera ok 250-400 g na tydzień.
Muszę dokładnie poobserwować małego, jeszce raz bardzo dziękuję za wszystkie
sugestie i serdecznie pozdrawiam!

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,632,73453962,73453962,Czy_to_refluks_.html


Temat: Bakterie E. coli i Klebsiella oxytoca w moczu
Witam Pani dr

Badanie ogólne moczu w normie poza osadem bardzo liczne fosforany bezpostaciowe
i poj bakterie dlatego też pediatra zdecydował o USG i posiewie (gdyz od czerwca
a obecnie mamy grudzień co 2mc przy rutynowym badaniu moczu pojawiał się mętnosć
juz na oko przy pobraniu - moczany - ostatni wynik fosforany)

USG bez zmian, wszystko ok,

posiew właśnie kliebsiella oxytoca 1000/1ml, a e.coli 100/1ml

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,103758014,103758014,Bakterie_E_coli_i_Klebsiella_oxytoca_w_moczu.html


Temat: Wynik moczu
Wynik moczu
Odebrałam wynik badania moczu (robione dzisiaj)- wszystko w normie lub "nie
wykryto", w osadzie leukocyty- 1-3, erytrocyty świeże 1-2, nabłonki- pojed.,
bakterie- pojed. oraz moczany bezpostaciowe- dość liczne.
Córka (17 m-cy)od wczoraj ma gorączkę (38,6 wczoraj weczorem, 37,8 dzisiaj
przed południem), w zeszłym tyg. zakończyla leczenie zapalenia oskrzeli,
wczoraj była kontrola u lekarza- zgłosiłam, ze zaczęła gorączkować, ale pani
dr nic nie znalazła (osłuchowo ok, gardło i uszy czyste), zasugerowała, ze
gorączka może byc od zębów (rosną dolne trójki, poza tym córka ciągle wpycha
paluszki do buzi), i dla spokoju badanie moczu (wykonaliśmy dzisiaj, wynik
przytoczyłam). Czy jeszcze jakieś badania mam wykonać, czy mogę poczekac na
dalszy rozwoj sytuacji do poniedziałku? I czy faktycznie taka gorączka może
być od zębów?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,106129690,106129690,Wynik_moczu.html


Temat: Posiew moczu dodatni, badanie ogólne w normie?
Posiew moczu dodatni, badanie ogólne w normie?
Tydzien temu robilam córce (17 m-cy) badania moczu z powodu gorączki bez
innych objawów. Badanie ogólne w normie (wszystko norm lub neg, w osadzie
leukocyty 1-3, pojedyncze nabłonki płaskie, liczne moczany bezpostaciowe i
pojedyncze bakterie). Gorączka okazała się byc trzydniówką.
Odebrałam wczoraj wynik posiewu- pseudomonas auregiosa 10 do 5.
Mocz pobierany do kubeczka, po podmyciu, środkowy strumień.
I teraz nie bardzo rozumiem skąd ta bakteria, skoro nie z moczu? jakie jeszcze
badania powinnam wykonać?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,106495287,106495287,Posiew_moczu_dodatni_badanie_ogolne_w_normie_.html


Temat: Moczany w moczu!!!!!
Moczany w moczu!!!!!
moja dwu letnia córcia miała we wrzesniu zapalenie cewki moczowej,wyniki badan
moczu miała oki,ale bolało przy siusianiu,dostała furagin i wszystko wróciło
do normy.Od tego czasu zaczęłam baczniej przygladac sie moczowi i zauwazyłam
ze jest metny ,badania wykazzywały moczany bezpostaciowe liczne,ten metny mocz
był praktycznie codziennie.Wprowadziłam jej diete obowiazujaca przy moczanach
i teraz jest róznie,co około 3-4 dni,lub przynajmniej raz wtygodniu mocz znów
jest metny,badanie wykazuje moczany,raz wykazało fosforany.
Czy to jest niepokojące???
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,71946401,71946401,Moczany_w_moczu_.html


Temat: Panie doktorze proszę o odpowiedź.
Panie doktorze proszę o odpowiedź.
moja dwu letnia córcia miała we wrzesniu zapalenie cewki moczowej,wyniki badan
moczu miała oki,ale bolało przy siusianiu,dostała furagin i wszystko wróciło
do normy.Od tego czasu zaczęłam baczniej przygladac sie moczowi i zauwazyłam
ze jest metny ,badania wykazzywały moczany bezpostaciowe liczne,ten metny mocz
był praktycznie codziennie.Wprowadziłam jej diete obowiazujaca przy moczanach
i teraz jest róznie,co około 3-4 dni,lub przynajmniej raz wtygodniu mocz znów
jest metny,badanie wykazuje moczany,raz wykazało fosforany.
Czy to jest niepokojące???
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,72043927,72043927,Panie_doktorze_prosze_o_odpowiedz_.html


Temat: PanieDoktorzeDobowaZbiórkaMoczu-W yniki,proszę!
PanieDoktorzeDobowaZbiórkaMoczu-W yniki,proszę!
Mała ma 2 latka,w moczu ogólnym wychodziły jej moczany bezpostaciowe,więc
zrobiłam jej dobowa ziórke moczu,ale niestety nie ma norm i nie wiem czy cos
jest nie tak???
Mała waży 12 kg.
Dobowa zbiórka moczu 800 ml
kreatynina 25,66 mg/dl
mocznik 794 mg/dl
kwas moczowy 22,3 mg/dl
wapn 6,98 mg/dl
magnez 4,60 mg/dl
Bardzo prosze o interpretację
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,72766291,72766291,PanieDoktorzeDobowaZbiorkaMoczu_W_yniki_prosze_.html


Temat: błagam o interpretacje wyników badań
błagam o interpretacje wyników badań
witam
do lekarza idę dopiero za tydzień a właśnie odebrałam wyniki ogólne
moczu oto wyniki
barwa c.żółta
przejrzystość bardzo mętna
ph 5,0
ciężar właściwy 1,025
glukoza nb
białko całkowite nb
urobilinogen w normie
bilirubina nb
ciała ketonowe nb
azotyny dodatni
nabłonki płaskie pojedyncze w polu widzenia
leukocyty pojedyncze w polu widzenia
bakterie nieliczne
moczany bezpostaciowe liczne w polu widzenia
badanie moczu robiłam profilaktycznie dla sprawdzenia mój synek ma 4
lata podaje mu vigor junior.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,86842430,86842430,blagam_o_interpretacje_wynikow_badan.html


Temat: Pani doktor prosze o interpretacje wynikow
Pani doktor prosze o interpretacje wynikow
synek ma 3 i pol mial zaczerwienionego siusiaka zrobilam badanie
moczu wynik;barwa slomkowy
ph 6.0
ciezar wl 1.o20
bialko nieobecne
glukoza nieobecne
urobilinogen w normie
ciala ketonowe nieobecne
nablonki plaskie poj w polu widz
leukocytyn poj w pw
bakterie +
moczany bezpostaciowe obfite w pw
czy to cos powaznego ? czy robic posiew? czy ta bakteria moze byc z
pod napletka i o czym moga swiadczyc te moczany bezpostaciowe dodam
ze przed pobraniem moczu plukalam siusiaka w rivanolu,prosze o
interpretacje
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,90923524,90923524,Pani_doktor_prosze_o_interpretacje_wynikow.html


Temat: małe pytanie o wyniki
małe pytanie o wyniki
Michał , lat 3 (pierwsze i ostatnie zapalenie dróg moczowych w wieku 2
miesięcy), od piątku stan podgorączkowy, sobota i niedziela rano goraczka 29
i 2 kreski, pobolewa go brzuszek. Dzisiaj w południe zrobiłam mu bad ogólnr
moczu i zostawiłam mocz na posiew w labolatorium . Mam takie wyniki:
SG 1.025
LEU 25 Leu/ul
NIT neg
pH 5
ERY neg
PRO neg
GLU neg
ASC 40 mg/dl (co to jest?)
KET neg
UBG norm
BIL neg
osad:
nabłonki - wielokątne - pojedyncze
Leukocyty - 5-10 w polu widzenia
Erytrocyty - świeże - pojedyncze
Erytrocyty - wyługowane - 1-3 w polu widzenia
Mineralne - moczany bezpostaciowe - bardzo liczne
Inne - bakterie - liczne

Zapalenie ? - prawda?

poczekam na posiew - do tej pory zawsze mieliśmy 10 do 3 bakterii i problemy
z za dużą ilością erytrocytów wyługowanych, ale teraz są w normie

a czy takie wyniki mogą (jak nie będzie dużo bakterii) być przy np. grypie.
Mały jest niewyraźny od tygodnia, ale dopiero od piątku ma podwyższoną
temperaturę i lekki katar.
Anita

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22158,20308913,20308913,male_pytanie_o_wyniki.html


Temat: skusilismy sie na basen:( i taki mamy mocz..
skusilismy sie na basen:( i taki mamy mocz..
wodojasny,lekko metny,kwaśny,1005,bailko i cukier nieobecne,uro w
normie,barwniki zolciowe tez nieobecne,.aceton rowniez,nablonki plaskie nie
liczne w polu,nablonki okragle obecne 0-1 i leukocyty 2-4.(1) moczany
bezpostaciowe skape, bakterie nieliczne i pasemka tez.Mam robic posiew?Gucia
ma refluks II st czynno-bierny.Pisalam kiedys pod katiawro.Od tamtej pory
tylko cyztam
napiszcie prosze co oznaczaja te leukocyty.To jakas infekcja?to wyniki po
sobotnim basenie.Super bylo
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22158,32383128,32383128,skusilismy_sie_na_basen_i_taki_mamy_mocz_.html


Temat: Pomóżcie zinterpretować wyniki
Pomóżcie zinterpretować wyniki
Witam,mam w ręku wyniki z badań moczu.troszkę mnie martwią składniki
mineralne,ale wyniki są:
barwa słomkowożółta
przejrzystośc mętna
odczyn kwaśny
cw 1020
biało nb
cukier nb
urobilinogen w normie
barwniki żółciowe nb
aceton nb

osad:
nabłonki płaskie pojedyńcze w polu widzienia
leukocyty obecne w polu widzienia 0-2
składniki mineralne(kryształy)
(1) drobne szczawiany wapnia
...bardzo liczne w polu widzienia
składniki mineralne(bezpostaciowe)
(1) moczany bezpsotaciowe
...dość obfite
bakterie dość liczne w polu widzienia
pasemka śluzu pojedyńczy w polu widzenia


No i mocz był nasiusiany do nocniczka a potem do kubeczka.Nocnik był czysty
ale nie dezynfekowany czy sparzony wrzątkiem Mały(22m) czasem przy siusianiu
mówi ałł,ałć..troszkę popłakuje.

Jutro idziemy z wynikami do lekarza.
Dziękuję za pomoc,Ewa

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22158,22012608,22012608,Pomozcie_zinterpretowac_wyniki.html


Temat: moczany bezpostaciowe bardzo liczne
moczany bezpostaciowe bardzo liczne
w moczu oczywiscie.Oprócz tego nabłonki płaskie-pojedyncze w polu widzenia i leukocyty pojedyncze w polu widzenia.Oprócz tego wszystko inne w normie.Czy ktoś może wie co to znaczy?Bo po tym badaniu lekarka zaleciła badanie co tydzien moczu.Będę wdzięczna za odpowiedz.


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22158,23543319,23543319,moczany_bezpostaciowe_bardzo_liczne.html


Temat: Złe wyniki moczu, co mi jest????
Złe wyniki moczu, co mi jest????
Barwa: żółta
Odczyn: obojetny
Ciezar wlasciwy: 1010
Białko: obecne
Cukier: nieobecny
Urobilinogen: w normie

Nablonki wielokatne nieliczne
Leukocyty 10-20 w polu widzenia i w skupiskach
Liczna flora bakteryjna.
Bardzo liczne moczany bezpostaciowe

Martwie sie, wizyta u lekarza dopiero w poniedzialek, do tego czasu
osiwieje...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,63485332,63485332,Zle_wyniki_moczu_co_mi_jest_.html


Temat: Badanie moczu- interpretacja wyników
Badanie moczu- interpretacja wyników
Witam!

Bardzo prosze o zinterpretowanie poniższych wyników:

Barwa zółty, mętny
Odczyn Kwaśny
C. włąsciwy 1028
Białko nieobecne
Glukoza nieobecna
Urobilinogen w normie
Bilirubina nieobecna
Ciała ketonowe nieobecne
nabłonki płaskie 0-1 w polu widzenie
nabłonki okragłe nieobecne
Leukocyty 1-2-3 w polu widzenia
Erytrocyty nieobecne
Wałeczki nieobecne
bakterie nieliczne
Skł. mineralne liczne moczany bezpostaciowe

I co to są te moczany bezpostaciowe???
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,32610339,32610339,Badanie_moczu_interpretacja_wynikow.html


Temat: Zle wyniki moczu - 5 miesiac
Zle wyniki moczu - 5 miesiac
Barwa: żółta
Odczyn: obojetny
Ciezar wlasciwy: 1010
Białko: obecne
Cukier: nieobecny
Urobilinogen: w normie

Nablonki wielokatne nieliczne
Leukocyty 10-20 w polu widzenia i w skupiskach
Liczna flora bakteryjna.
Bardzo liczne moczany bezpostaciowe

Wczoraj wieczorem poza goraczka i bolem plecow jakos dalo sie wytrzymac. Dzis
czuje sie gorzej, doszly dreszcze, na zmiane zimno i goraco, wysoka
goraczka. Przy dreszczach z zimna zdretwialy mi dlonie posinialy paznokcie i
usta. Niestety nie ma w moim miescie z kim gadac, w szpitalu wysylaja mnie na
pomoc dorazna, na doraznej od razu laduja antybiotyk. Jestem w 5 m-cu ciazy.
To
martwi mnie najbardziej. Moze USG cos by wykazalo, ale to musialabym zrobic
przed antybiotykiem... Nie wiem co robic (((

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,585,63527142,63527142,Zle_wyniki_moczu_5_miesiac.html


Temat: białko w moczu
białko w moczu
witam was zrobiłam małej badanie moczu, poniewaz strasznie dupka sie jej odparzała i okazało sie ze ma białko 0,27 g/l moczany bezpostaciowe b liczne, poza tym wszystko w normie, jutro biegniemy do lekarza ale chciałabym cos wiedziec czy ktoras z was miała taki problem, naczytałam sie w necie, ale wiem ze w praktyce to całkiem inaczej wyglada,
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,572,75067485,75067485,bialko_w_moczu.html


Temat: ogromna prośba o interpretacje wyników krwi 5-latk
ogromna prośba o interpretacje wyników krwi 5-latk
Dzień dobry
Bardzo proszę o interpretację wyników krwi mojej córki.Bardzo sie
niepokoję niektórymi wskaźnikami. Badanie pokierowane było
koniecznością sprawdzenia, ponieważ córka bardzo szybko "dostaje"
licznych siniaków.
Jednakże zlecone w dniu 15.05. badanie wykonane zostało dopiero
wczoraj tj. 01.06. ponieważ przez ostatnie dwa tygodnie córką
przechodziła ospę.

Morfologia
WBC -6,2 [10 do 3/UL] Norma 4,5-13,0
RBC-4,67 {10 do 6/ul] N 4,3-5,5
HGB -13,0 [g/dl] N10,9-14,2
HCT -40,2 [10 do3/ul] N34,0-41,0
wskażniki czerwonokrwinkowe
MCV-86 [fl] N 76,0-90,0
MCHC-32,4 [g/dl] N 32,4-36,8
MCH -27,9 [pg] N 25,0-30,5
RDW-CV -14 [%}

płytki krwi
PLT- 438 [10do3/ul] N 130-350,0 !!!
PDW -13,8 [fl]
MPV -7,9 [fl] N 7,5-11,5
PCT -0348 [fl]

ROZMAZ
wart b.NEUT -1,88 {10do3/ul] N 1,5-7,5
% NEUT- 30,1 [%} N-35,0-55 !
wart.b. LYMPH -3,89 [10do 3/ul] N 1,5-8,0
% LYMPH - 62,3 [%] N 40-60 !
wart.b. MONO - 0,21 [10do3/ul] N 0,3-2,0 !
% MONO- 3,3 [%] N 2,0-7,0
wart.b. EO -0,18 [10do3/ul} N 0,1-0,6
% EO -2,9 [%] N 1,0-5,0
wart.b. BASO-0,09 [10do3/ul] N 0,015-0,06 !
% BASO- 1,4 [%] N 0,00-1,0 !
wart.b ALY-0,07 [10 DO 3/ul] N 0,0-0,2
% ALY 1,1 [%] N 0,0-2,5
wart. b.LIC -0,02 [10do3 /ul] N 0,0-0,2
% LIC-0,4 [%] N 00,-2,5

PONADTO:
OB- 17 N< 12

KOAGULOLOGIA

APTT - 41,1 Z. Ref. 25,0-41,0 !
wskaźnik protrombiny - 83,0 % Z. Ref. 80-120
INR - 1,20 Z. Ref. 0,9-1,3
CZAS KRWAWIENIA -1,45 SEK Z REF. do 4''00

Ponadto córka miała wykonywaną analizę moczu i tak"
barwa -żółta
przejrz.-lekko mętny
pH-7
ciężar własciwy 1,010 N1,015-1,025
białko nieobecne
glukoza -nie wykryto
bilirubina-nieobecna
urobilinogen-prawidłowy
ciała ketonowe-nieobecne
azotyny-nieobecne
krew nieobecna
OSAD
nabłonki płaskie-pojedyncze w preparacie
śluz-nieobecny
leukocyty 0-1 w polu widzenia N 0-5
skłądniki mineralne-b.liczne moczany bezpostaciowe


Bardzo proszę o pomoc wizyta u p.Doktor dopiero za tydzień, a ja
bardzo się denerwuję


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,96110785,96110785,ogromna_prosba_o_interpretacje_wynikow_krwi_5_latk.html